/ veebruar 8, 2011/ Meelelelahutus/ 0 kommentaari

“Seitsmesed Uudised” 2011 screenshot

Ja ongi käes 2011aasta teine kuu – veebruar, mis muutuste aeg ajale ja maailmale, mis Ameerika loodusteadlase ja kirjaniku Henry David Thoreau meelest ei muutu, loodusele ja kõigele muule elavale, mis aja jooksul muutub. Kui totaalse veebi uuendamise otsustas sügisel ette võtta hetkel vaadatuim telekanal Kanal 2, siis sel aastal, just nüüd ja praegu, on totaalse muutumise ette võtnud Eesti üks juhtivaim, Viasati kontserni kuuluv meediaettevõtte TV 3, kes on uuel aastal tulnud võimsalt uue hooga, uue sära ja uute ideedega. 2009aastal muutus telekanali logo ja eetrigraafikat muudeti paremaks. Uue särana saab alguse juba pühapäeval, 13. veebruaril neljanda hooajaga alustav TV 3 üks hiigelprojekte “Eesti Otsib Superstaari“, kus ka sel aastal on kohtunikeks karmikäeline Mihkel Raud, klaverivirtuoos Rein Rannap ja kahekordne eurovisioonilaulik Maarja-Liis Ilus ja saatejuhtideks Evelin Pang ning Hele Kõrve, kes võib tuntum olla lapsepõlvenime Hele Kõre järgi ja kes koos Kristjan Kasearuga osales 2007aastal Eesti eurolaulu finaalis looga “Romeo Ja Julia”, mis ilmunud suleseppade Jaagup Kreemi  ja Elmar Liitmaa sulest. Uusi sarju ja juba tuntud sarjad on leidnud tee TV3 ekraanile, kuid eilsest – 7. veebruarist tegi TV 3 seda taas – TV 3 Uudised, mis tuntud nime all “Seitsmesed Uudised”, on saanud taaskord uue kuue ja seekord seda lausa uues kuubis. Ja muudetud ei ole ainult stuudiokujundust, embleemi, introt, vaid läbi on tehtud täielik muutumine.

Esmalt, nagu kohane saadetele ja filmidele ikka, algab uudistesaade uue introga, kus igas punase raamiga pildiraamis on üks pilt, mis kujutab maailma või Eesti elu. Ühet hetkel kukub aga üks pildiraam maha nii, et kõik teised raamid kukuvad järjest ümber siis, kui üks raam on puutunud teist raami. Kaldun arvama, et siinkohal on telekanal kasutanud head nippi ja võtnud kasutusele doominomängu efekti ehk doominoefekti, mis on sündmuste jada, mis tekib üksteise järel püsti asetatud doominokivide puhul: kui üht neist tõugata, siis kukuvad kõik järjest ümber.
Ja nii pildiraamid, mida võiks vabalt nimetada ka pildidoominoks, järjest kukuvadki, tekitades lõppkokkuvõttes lahtise Kuu ja mille lõpptulemuseks või eesmärgiks on tekitada punane kaar number 7 peale (vaata pilti). Seejärel tekib number 7 keskele vasemale poole kiri “Seitsmesed Uudised”.
Mina leian, et hea idee. Mõnus, lihtne lühike intro rahulikku tunnuslooga. Doominoefekt sobib hästi. Samuti on edukalt valitud uudistesaate nime kandev kirja font ja värv. Siiski on selles intros midagi, mis mind häirib, kuid mis see on, ma ei tea. Kas on pildidoominodes midagi viltu, on see liiga kiire või liiga aeglane. Või on viga hoopiski piltide üleviimise efektis punasele kaarele? Või on midagi puudu? :hmm:

Intro ära nähtud, suundume TV 3 kaameratega uudistesaate uude, värskesse stuudiosse, kus iga päev on stuudios üks saatejuht, kes rahvani päeva värskemad uudised tooks, sooviga pakkuda uudistesaate ajal uute  lähenemisnurkate alt huvitavat infot, pakkuda mõnuainet ja lahutada nii meeste kui naiste meelt. Stuudio on avar, valge ja valgusküllane ja uudistesaate ankru töö teeb see stressivabamaks, pakkudes võimalust liikuda ringi terves stuudios ja kutsuda saatekülalisi. Töölaud, mis seekord on valge ja kindlasti mitte märkamatu, on samuti veidi sarnane lahtisele Kuule ehk pisike kaar, mis näib selle kujundusega ideaalselt sobivat. Stuudio seinale, mis enamasti jääb ankru ja saatekülaliste seljataha, on seekord pandud üks rivi ekraane, mis saatejuhi rääkimise ajal näitab ja kuvab lühipilti uudisest, millest saatejuht kõneleb.

Vaadates tänast (08.02.2011) uudistesaadet telekast ja eilse (07.02.2011) kordust TV 3 videoveebist, olin šokeeritud. Aga mitte halvas mõttes, vaid väga heas mõttes. Nimelt on telekanal hakanud ankruid filmima nii, nagu mulle on alati meeldinud, kuigi olen seda näinud ainult välismaa, enamasti USA filmides ja sarjades. Mina nimetan neid efekte peegliefektideks (vahetevahel ka ümbervaatuseefektiks), kuigi tegelikult on see igati vale sõnastus, kuna peegliga ei ole siin mingit seost. Nii eilses saates, kui saatejuhiks oli Annely Adermann, kui tänases saates, kui uudiseid edastas Marek Lindmaa, kasutati just nimetatud peegliefekti ja niivõrd efektselt ja võimsalt, et “armusin” veel rohkem peegliefekti ja telekanali nimetatud efekti filmimisse. Absoluutselt võrratu! Annaksin selle eest telekanalile oma maksimumpunktid :ok: , kuid kahjuks ei ole nii suurt arvu veel maailmas olemas! :(

Lõppkokkuvõttes olen rahul kogu kupatusega, kogu paketiga. Tõeliselt meeldib ja annaksin ükskõik mida, et saaks kasvõi ise korra “Seitsmeseid Uudiseid” edastada terve poole tunni vältel. Minu jaoks viis TV 3 peegliefekti, mis on mulle aastaid meeldinud, uuele tasandile ja nüüd, lõpuks ometi, on see ka Eestis!
Nüüd aga lähen ja vaatan uudised kenasti lõpuni ja imetlen peegliefekte, mille TV 3 on toonud mulle kuldsel kandikul koju kätte! Ja siis unistan vaikselt, omaette, kuidas mina ühel tööpäeval uudistesaadet juhin oma meelterõõmudega ja mida täie laksuga naudin! Kurb on aga see, et see vist ainult unistuseks jääbki :(

Jagage postitust

Kommenteeri