/ veebruar 26, 2011/ Võlurite labor/ 1 kommentaari

Täna oli tore päev, või noh, peaaegu tore. Kuna eelmise kujundusega ei olnud ma sugugi rahul, mitte üldsegi, absoluutselt mitte, otsustasin anda saidile uue välimuse, mis minu arust on nüüd tunduvalt parem ja mis tähtsam – ka ilusam. Kuid hetkel kujundust mul muuta võimalik ei ole, kuna FTP otsustas jamama hakata… Jah, eks mind närib pisike kahtluseuss, et viga ei ole minu FTP-s, kuna Rando arvutis sai samuti proovitud ning ka seal ei teinud programm seda, mida mul vaja, vaid millegis muus. Ehk õnnestub esmaspäeval viga välja selgitada.

Kuid eilne päev, reede, 25. veebruar ei olnud ka halb päev. Ütleks, et isegi… tore. Nimelt said taaskord kokku kaks Eesti Võlurit – Ailar ja Janis, kes otsustasid seekord, erinevalt esimesest füüsikakatsest, kus lasime paugul kõlada ja purkidel “lennata”,  demonstreerida sukavarda läbi õhupalli ajamist ja kontrollides sellega, kas sukavarda läbi ajamine õhupallist seda katki tegemata on võimalik.
Erinevalt esimesest katsest, olime seekord suurürituseks valmistunud veidi paremini ning filmisime eksperimenti kahe kaameraga, millest üks oli Janise telefon, millega sai filmitud esimene katse, ning Rando digifotokas, mida noores vanuses härrakene meile laenas.
Katse aukülalised, need kõige tähtsamad vahendid olid sel korral valge ja roheline õhupall ning sukavarras, mille samuti Rando käest küsisime, kuid mida me katse ajal ei kasutanud, sest Janis leidis kodust veelgi teravama sukavarda, mis tegi eksperimendi kindlasti lihtsamaks.
Esimese kaameraga – Janise moblaga filmis noormees eksperimendi käiku kogu selle vältel toa vasakus nurgas, hoides seda käes, ja Rando kaamera asetasime toa paremasse nurka iseseisvalt filmima.
Seejärel võiski katse alata – esmalt sisenes sukavarras õrnalt õhupalli tagaosas oleva punase täpi kaudu ja väljus eesosast, täpselt suhu käiva puhumisosa kõrvalt. Esialgu isegi mõtlesime, et teeme katset just vastupidi, aga see oleks nõudnud veidi täpsemat tööd ja ei hakkanud sellega mässama. Kuidas eksperiment täpsemalt välja näeb ja kuidas seda teha, on võimalus vaadata postituse lõpus olevalt vidjolt.

Kuna Janise käest küsis üks inimene, kas sukavarrast on võimalik välja võtta ka nii, et õhupall (aja möödudes) tühjaks ei lähe, otsustasime isegi seda katsetada. Täielikku vastust küll hetkel anda ei saa, aga loodetavalt esmaspäeval selgub, kas õhupallid on tühjenenud ja kui on, siis palju ning kummast on õhku rohkem välja sisisenud – kas rohelisest või valgest.
Kohe, kui sukavarras on välja tulnud viimati tekitatud august, tegi Janis katse, kas korrektor (vist oli korrektor, kui õieti mäletan :hmm: ) takistab õhul august välja pääsemise. Takistas! Nüüd, kui sukavarras täielikult õhupalli seest eemaldatud, kordas Janis korrektoriga sama protsessi.
Järelikult saame väita, et sukavarrast on võimalik viia läbi õhupalli ilma palli purustamata. Ja saame hetkeseisuga väita sedagi, et sukavarrast on võimalik õhupallist eemaldada nii, et pall ei lähe tühjaks ega katki.
Video on kahjuks veidi halvasti välja tulnud, aga aru saab midagi ikka. Oleksime pidanud Rando kaamerat suumima veidi lähemale ja tõenäoliselt muutma asukohta. Aga eks me kõik ole targemad hiljem, siis kui tegu juba tehtud.

Jagage postitust

1 kommentaar

  1. :D päris hea, juba sama osav kui trikimees Jürgen :D

Kommenteeri