/ veebruar 1, 2011/ Võlurite labor/ 2 kommentaari

Janis käis üle pika aja taaskord mul külas. Ja ajasime pikalt juttu, nagu meil ikka kombeks. Suvistel aegadel on juhtunud isegi nii, et meie jutuajamised algavad õhtul ja lõppevad järgmise päeva hommikul. Ühtäkki, kui Janis tegi juttu siidri purgiga, mis mul juba tükk aega tühjana seisavad ja ootavad taaraautomaati minekut, paugu tegemisest, otsustasime kiirelt katse tegemisest, kas siidripurk, mis peab olema plekist, ka tegelikult üles kuumutades, veidikene külma vett sees, ja vee keema laskmise tagajärjel külma vette pannes teeb pauku, nagu on seda tehtud füüsika kodulehel fyysika.ee.
Alustuseks võtsime ühe minu siidripurkidest, mis mul tükk-tükk aega tagasi tühjaks joodud, ning panime sellesse veidikene külma vett. Seejärel kausi, kuhu lisasime samuti külma vett. Lülitasime sisse elektripliidi ja lasime raua kuumaks. Siis, kui pliitaraud piisavalt kuum, asetasime sellele plekkpurgi, kuhu olime eelnevalt tibakene lisanud külma vett. Kauss teise pliitaraua peal külma veega ja riie kuuma plekkpurgi tõstmiseks valmis, tuli ainult oodata, millal see neetud plekkpurk siis kuumaks läheb ja selle sees olev külm vesi keema läheks. Aja kulgedes oli veidikene näha aurustumist (vee aurustumist õhku) ja purgi pisikest sisinat. Olin valmis! Riie paremas käes, olin valmis haarama purgist, et see asetada kaussi külma vette nii, et purgi avaus oleks suunatud allapoole, külma veega kaussi, purgi põhi taeva poole. Haarasin purgist riide abil kinni, asetasin selle kaussi ja siis – pauhti! kõlas nõrk pauk. Ja plekkpurk oligi veidikene kortsus.
Esimene katse tehtud, tegime sama katse teise plekkpurgiga, mis samuti tükk-tükk aega tagasi tühjaks joodud ja mis oli juba kuum. Seekord oli purustajaks Janis. Lisasime sellele, erinevalt esimesest, veidikene, kuid vähem kui esimesse, tulikuuma vett (selleks, et et vesi hakkaks kiiremini keema) ja asetasime pudeli kuuma pliitaraua peale. Taaskord möödus mõni aeg ja mingil hetkel saabus aeg teine pudel asetada kaussi, kus vahepeal jõudsime vahetada külma vee uue külma vee vastu. Janis oli valmis, riidetükk tema käes samuti… Ta haaras pudelist, asetades selle, nagu esimese pudeligi, kus seekord oli kuum vesi, kaussi, kus oli külm vesi ja plauhti – taaskord kõlas väike pauk, kusjuures pudel läks paugu peale rohkem kortsu kui esimene pudel. Ahha, te ei usu meid? Aga vat, me olime nii targad, et otsustasime protsessi filmida ja sellest aitas kaht noort füüsikut välja Janise mobla…
Seega oli minu ja Janise tänane õhtupoolik sisustatud, tehes purkidega pauku ja pannes kokku katsevideot. Allpool video, kuidas käib paugu tegemine külma vee, pliidi, plekkpurgi ja kausi abil.

Jagage postitust

2 kommentaari

  1. väga huvitav katse aga vii nüüd taara taarapunkti. Jõudu uute katsetuste jaoks!

  2. Mis ma ikka oskan öelda, ühineda eelmisega ja öelda et päris osavad tüübid olede :D :D

Kommenteeri